Projectontwikkelaar legt voedselbos aan in Lingewijk en zoekt vrijwilligers die willen helpen

De Lingewijk in Gorinchem krijgt zijn eigen voedselbos. Projectontwikkelaar Red-O is op zoek naar vrijwilligers die willen meewerken aan de ontwikkeling hiervan. ,,We zouden morgen al kunnen beginnen, want het voedselbos zit de bouw straks niet in de weg’’, zegt projectontwikkelaar Wynand Verhoef.

Met het voedselbos wil hij een groene plek in de Lingewijk creëren waar wijkbewoners allemaal welkom zijn en zeggenschap krijgen. ,,Zo’n voedselbos brengt positieve energie: iedereen is er welkom want het wordt openbaar groen. Zo krijgt de Lingewijk ook weer wat groen terug.’’

Twee zorggebouwen
Red-O bouwt op het terrein van het voormalige Wellant College aan de Arkelse Onderweg een complex met 51 appartementen. Later worden er nog eens twee zorggebouwen ontwikkeld voor mensen met een beperking die permanent zorg nodig hebben. Geen drie, zoals het oorspronkelijke plan was.

,,Het voedselbos komt daar tussenin te liggen en op zo’n manier dat het de nieuwbouw niet in de weg zit. We richten een vereniging op waarvan mensen lid kunnen worden. Een kerngroep van vijf bewoners stuurt deze aan. We hebben hiervoor de website voedselboslingewijk.nl opgezet. Vanuit Red-O gaan we de vrijwilligers ondersteunen, maar uiteindelijk trekken we ons terug. Het voedselbos en het ander openbaar groen rond de nieuwbouw dragen we over aan de gemeente Gorinchem.’’

In het harnas
Begin dit jaar joeg Red-O wijkbewoners nog tegen zich in het harnas door opdracht te geven om bomen en struiken op het schoolterrein te kappen. De Lingewijk, ooit de groenste wijk van Gorinchem, is de afgelopen jaren veel van zijn groen kwijtgeraakt. Dat komt door de grootschalige renovatie van honderden huurwoningen en het volbouwen van terreinen die eerst in gebruik waren als openbaar groen of speelveld.

Bron: AD 10-04-2024

 

Schetsontwerp